|  | 

Zdrowie

Kuchnia azjatycka

img-responsive

Kuchnia azjatycka czyli makaron ryżowy, sosy sojowe, kurczak, imbir czy mleczko kokosowe. Kuchnia azjatycka jest także uwielbiana przez Polaków. Zupy azjatyckie, wodorosty czy algi są coraz bardziej cenione na całym świecie. W kuchni azjatyckiej dominuje kilka podstawowych składników.

 

Oczywiście najbardziej znane są cytrusy. Ananasy, które znajdują swoje zastosowanie w sosie słodko-kwaśnym. W deserach nie może zabraknąć papai, liczy czy mango oraz pitai owocu smoczego. Smaki azjatyckie to przede wszystkim warzywa świeże jak i suszone oraz zioła i przyprawy. Do potraw dodaje się kolendrę, która świetnie się komponuje z owocami morza oraz zupą. Podstawą jest imbir. Trawa cytrynowa również odgrywa tutaj ważną rolę. Jej cytrynowy aromat wzbogaca wiele dań oraz deserów. Będąc w Azji nie możemy zapomnieć o papryczce chilli.

Składniki kuchni azjatyckiej

Mięso, dania z wieprzowiny, wołowiny, baraniny, drobiu. W Wietnamie popularne jest jedzenie węży, żab czy ślimaków. Natomiast w Tajlandii mrówki, koniki polne czy szarańcza. Smażone w niewielkiej ilości tłuszczu. W kuchni azjatyckiej dominują także ryby i owoce morza. Wszelkie ryby, krewetki, ośmiornice, kalmary czy kraby. W Japonii wiele produktów jada się na surowo. Zarówno w Wietnamie jak i Chinach popularne jest mleczko kokosowe. To składnik wielu deserów. Stosuje się go także do regularnych dań. Ocet ryżowy jest produktem z fermentowanego ryżu. Wyróżnia się biały, czerwony i czarny. W Azji bardzo popularna jest pasta krewetkowa. Do potraw bardzo często dodaje się sos ostrygowy. Nie można tutaj zapomnieć o sosie sojowym. Ten popularny sos dodaje się do wielu dań. Przede wszystkim wzmacnia on smak potraw. Do potraw dodaje się także grzyby Mun. Natomiast jajka są dodatkiem wielu dań. Zarówno kacze, kurze jak i przepiórcze. Ryż to podstawa w kuchni azjatyckiej.W Indiach najpopularniejszą ryżu jest basmati. Często jest zabarwiony szafranem lub kurkumą. Nie może tutaj zabraknąć także tofu, czyli twarożek ze sfermentowanej soi. Dodatkowo jest alternatywą dla mięsa dla wegetariań. W kuchni azjatyckiej dominuje wiele charakterystycznych smaków i aromatów. Kuchnia azjatycka to szeroka dziedzina, która obejmuje kuchnie orientalne. W tym chińską, tajską, japońską oraz indyjską. W kuchni azjatyckiej można znaleźć przepisy na sajgonki, ramen czy tofu. To prawdziwa eksplozja smaków i aromatów. Występuje tutaj wiele przypraw takich jak: czosnek, anyż, cynamon, kurkuma czy curry. Kuchnia azjatycka nie jest trudna. Znajduje się tutaj wiele składników takich jak: makaron ryżowy, mleko kokosowe, grzyby czy trawa cytrynowa. Kuchnię azjatycką można pokochać za nietypowe potrawy, smaki oraz aromaty. Nie może się ona znudzić. Kuchnia azjatycka jest znana na całym świecie. W Polsce także jest znana z nieprzeciętnych smaków.

kuchnia-azjatycka

ABOUT THE AUTHOR