|  | 

Zdrowie

Kuchnia chińska

img-responsive

Kuchnia chińska wydawać by się mogło, że podobna do japońskiej. Grzyby mun mun, pędy bambusa, warzywa duszone na patelni. Kuchnia chińska to przede wszystkim różnorodność smaków. Kuchnię chińską można podzielić ze względu na różnice w dobieraniu składników to potraw, przypraw oraz sposobów przyrządzenia.

 

Warto wyróżnić odmianę kuchni chińskiej, pekińską. Podstawą pożywania są tutaj bułeczki pszenne gotowane na parze. Wyróżnia się tutaj również dania mięsne opiekane oraz smażone. W południowych Chinach dominuje kuchnia kantońska. Używa się tutaj ryżu oraz składników smażonych na woku. Tymczasem w morskich regionach Chin podstawą sa potrawy z ryb i owoców morza. Kuchnia szanghajska to kuchnia wschodnich Chin. Charakteryzuje się słodkim smakiem. Kuchnia syczuańska oparta jest na wołowinie. Bardzo pikantna, z dodatkiem potraw wędzonych. Fukeińska jest kuchnią południowo-wschodnich Chin. Znana z pierożków oraz sosu sojowego. Sinciang to zdecydowanie odmienna kuchnia. Nie znajdziemy w niej ryżu. Używa się za to zbóż.

Kuchnia chińska – Składniki w kuchni chińskiej

Na pewno dominuje tutaj tofu oraz sos sojowy. Nie może zabraknąć sosu ostrygowego oraz octu ryżowego. W Chinach potrawy spożywa się pałeczkami z miseczek. Natomiast zupy łyżką. Pałeczki są najpopularniejszym sposobem jedzenia posiłków. Pałeczki są wytwarzane zarówno z drewna jak i bambusa. W Chinach bardzo popularnymi przekąskami jest dim sum. Używa się tutaj charakterystycznego sprzętu zarówno w gotowaniu łatwych jak i skomplikowanych potraw. Wok to bardzo uniwersalne urządzenie. Nadaje się do smażenia wielu potraw. Innym prostym naczyniem do gotowania na parze, które jest wykonane z bambusa jest steamer. W Chinach można wyróżnić kilka technik gotowania. Szybka podsmażanie w woku, gdzie wrzuca się składniki na wrzący olej. Zanurzanie w głębokim olejku, gdzie składniki są zanurzane na kilka sekund. Gotowanie na parze, gdzie napełnia się wok woda z dodatkiem sosu sojowego. Smażenie w sosie, czyli obtoczone mięso w mące polewa się sosem. Warto zauważyć, że kuchnia chińska jest najstarszą kuchnią na świecie. Dominują tutaj zupełnie inne smaki. Można wyróżnić naprawdę wiele aromatów. Uważa się kuchnię chińską za zdrową i urozmaiconą. Należy pamiętać, że to właśnie kuchnia chińska jest najbardziej znana na całym świecie. W Polsce można znaleźć wiele restauracji chińskich, w których będziemy mogli poczuć smak prawdziwych Chin. Oryginalne zupy, pierogi czy sushi, które w Chinach dominuje. Kuchnia chińska nie należy do skomplikowanych. Nie uważa się, aby kuchnia chińska była niezdrowa. Oprócz ryżu na stole dominują świeże, bardzo często surowe ryby. Kuchnia chińska to jednocześnie tradycyjne potrawy, które wyróżniają się nieprzeciętnym smakiem i aromatem. Kuchnia chińska jest tak naprawdę ceniona na całym świecie. Oprócz użycia typowo typowych dla Chin przypraw, dominują tutaj niezwykłe połączenia w postaci sosów słodko-kwaśnych, ostrych przypraw, a także czasami bardzo słonych.

kuchnia-chinska

ABOUT THE AUTHOR