|  | 

Zdrowie

Kuchnia francuska

img-responsive

Francuzi kochają dobre jedzenie. Kuchnia francuska należy do jednej z najbardziej wyszukanych. Wszelkiego rodzaju żabie udka, ślimaki, tarty, crosanty. Francuzi każdy dzień rozpoczynają od kawy oraz maślanego rogalika. Francuzi kochają jeść. Kuchnia francuska słynie z wykwintnych potraw.

 

We francuskim menu możemy znaleźć żaby, ostrygi czy też charakterystycznie pachnące sery. Pasztet z gęsi lub kaczek wątróbki jest posiada charakterystyczny smak. Wszystko za sprawą tego, że ptaki karmione są wyłącznie kukurydzą. Kolejna znana potrawa to crapes. Czyli naleśniki podawane z Nutellą. Na przystawkę podaje się harcuterie. To przekąska w postaci wędzonych szynek, kiełbas z osła. We Francji ceni się fromage, czyli sery pleśniowe, długo dojrzewające. Macarone to popularne cukrowe ciastko.

Francuskie produkty

W kuchni francuskiej można znaleźć również kasztany. Dla francuzów kasztan jest sezonowym przysmakiem. Na francuskim stole dominują także ślimaki i żaby. Można powiedzieć, że są one francuskimi rarytasami. Jednak prawdziwą perłą w kuchni są trufle. Nietypowe grzyby, które nadają potrawom smaku i aromatu. Bardzo często Francuzi przy kolacji spożywają szampan lub koniak. Kuchnia francuska jest delikatna, lekka i fantazyjna. Do prawdziwych francuskich hitów należy: bagietka, zupa cebulowa, omlet czy majonez oraz creme brulee, deser na bazie jaj, śmietany i karmelizowanego cukru. Francuzi uwielbiają ratautj, danie z bakłażana, cukinii, pomidorów i cebuli. Ich przysmakiem śniadaniowym jest croissant, tosty z masłem lub ciastko. W przypadku dania głównego dominuje posiłek mięsny lub rybny. Kolacja składa się z trzech dań. Przystawka, danie główne i deser. We Francji produkuje się bardzo duże ilości sera. Każdy region ma swoje specjały. Najpopularniejszym jest camembert oraz brie. W kuchni francuskiej nie znajdziemy ostrych przypraw. Dominują tutaj zioła. Francja posiada świetne wina. Bordeaux należy do najpopularniejszych. Oczywiście bardzo szlachetnym trunkiem jest także szampan. Francja słynie także z wódki i likieru. Kuchnia francuska jest uznawana za jedną z najlepszych kuchni świata. Do najpopularniejszych dań należy creme brulee, zupa cebulowa, żabie udka czy ślimaki. Od zawsze kuchnia francuska była kojarzona z elegancją, szykiem i niezwykłym smakiem. Należy pamiętać, że kuchnia francuska to nie tylko żabie udka. Można tutaj znaleźć wiele przepisów na croissanty, tarty, desery. W Polsce chociaż jeszcze niewiele jest restauracji francuskich, możemy znaleźć wiele produktów francuskich. W tym pasztety, sery. Warto wspomnieć, że kuchnia francuska znacznie różni się od typowej polskiej kuchni. Nie znajdziemy w niej tradycyjnego kotleta schabowego czy zupy pomidorowej. Uważa się ją za zdrową i bardzo smaczną kuchnię. Warto więc spróbować przysmaków francuskich. Ludzie na całym świecie zachwycają się pysznymi serami francuskimi.

kuchnia-francuska

ABOUT THE AUTHOR