|  | 

Zdrowie

Miód pszczeli z pasieki

img-responsive

Mówi się o nim,,płynne złoto” . Pomaga, kiedy jesteśmy przeziębieni lub mamy chrypkę. Produkt ten przydaje się również jako kosmetyk do włosów lub skóry. Ma ogromne walory prozdrowotne oraz pięknie pachnie. Na popękane łokcie lub dłonie wystarczy nałożyć miód pszczeli, bo o nim mowa, aby złagodzić podrażniony naskórek.
Miód naturalny kosztuje więcej niż sztuczny. Najbardziej popularny jest miód pszczeli nektarowy. Na bolące gardło najlepszy będzie miód z pasieki lipowy, gryczany zaś pomoże w gorączce i grypie.
Najlepiej jest, gdy kupujemy miód pszczeli z lokalnej pasieki. Wówczas mamy pewność, że produkt jest świeży i nie przebył dalekiej drogi na półkę sklepową.

Każdy miód naturalny w zależności od rodzaju będzie smakował inaczej. Gryczany będzie miał zdecydowany, gorzki posmak. Lipowy charakteryzuje się natomiast delikatnym smakiem, nadaje się do herbaty, nawet malinowej.
Używając miodu możemy zaopatrzyć się w specjalne szpatułki z drewna. Miód pszczeli wchodzi w reakcje chemiczne z metalem, więc najlepiej jeśli użyjemy drewnianej szpatułki do nakładania miodu. Należy też pamiętać, żeby miód z pasieki lubi być mieszany z napojami o temperaturze pokojowej. Zbyt gorąca herbata może zepsuć walory zdrowotne,,płynnego złota”.
Miód z pasieki jest bardzo zdrowy i smaczny. Warto by polubiły go też nasze dzieci. Miód naturalny może być dodatkiem do serów. Zarówno ser żółty jak i biały będą doskonale smakowały, gdy dodamy miód pszczeli.
Kupujmy miód u sprawdzonych sprzedawców, najlepiej lokalnych. Czytajmy etykiety. Prawdziwy, na pierwszy rzut oka, miód może okazać się sztucznym wyrobem, który niestety nie posiada żadnych walorów zdrowotnych.

Tags
miod-pszczeli-z-pasieki

ABOUT THE AUTHOR