Breaking News
 |  | 

Zdrowie

Wszystko co powinieneś wiedzieć o frytkownicach

img-responsive

Frytkownica to urządzenie które służy do przygotowywania,
smażenia różnych potraw w gorącym oleju, zaczynając od frytek aż
po warzywa, owoce morza czy słodkości. Do jej wnętrza wlewamy
olej, a jego ilość zależy od rodzaju posiadanej frytkownicy.
Następnie przyrządzamy w nim frytki, aż do uzyskania odpowiedniego
koloru, miękkości i smaku. Frytownica często zbudowana jest w
formie miski z wnętrzem zapobiegającym przywieraniu smażonej
potrawy.

2 najczęściej spotykane rodzaje frytownic
dostępnych w sklepach

  • Frytkownice tradycyjne (olejowe)
    najbardziej popularny rodzaj frytkownicy w sprzedaży i użytkowaniu.
    Pozwala przygotować wiele dań smażonych na głębokim tłuszczu.
    Ten model frytkownic przygotowuje potrawy bardzo szybko i sprawnie,
    jednak musimy pamiętać o sporej ilości oleju przy jego
    użytkowaniu. Podczas przygotowywania potraw wlewamy olej do
    podgrzewanej przez urządzenie misy i ustawiamy odpowiednią
    temperaturę. Następnie frytki lub inne produkty wkładamy do
    koszyka i zanurzamy w misie.
  • Frytkownice beztłuszczowe
    – różni się od swojej tłuszczowej siostry, tym że w przypadku
    obróbki termicznej wykorzystywane jest gorące powietrze.
    Potrzebujemy jedynie niewielką ilość oleju, dosłownie kilka
    łyżeczek by przygotować zdrowsze i lżejsze potrawy. Frytkownica beztłuszczowa zyskuje na coraz większej popularności w Polsce.
    Potrawy przygotowane w ten sposób różnią się konsystencją, są
    lżejsze oraz mogą być trochę mniej chrupiące. Dodatkowo czas
    przygotowania jest w tym przypadku dłuższy, czasem to ok. 30-40
    minut w zależności od grubości frytek.

Wykaz dań usmażonych dzięki użyciu
frytkownicy

  • Frytki z ziemniaków, batatów, warzyw.
  • Kurczak w panierce
  • Ryby
  • Owoce morza
  • Pączki
  • Sery w panierce
  • Faworki
  • Racuchy

Zdrowie diety.

Tags
wszystko-co-powinienes-wiedziec-o-frytkownicach

ABOUT THE AUTHOR