Guarana to coraz popularniejszy surowiec zielarki. Znana jest głównie z tego, że nasiona tej rośliny mają dwukrotnie większe stężenie kofeiny niż ziarna popularnego kakaowca. Z tego powodu jest ona wykorzystywana w napojach energetycznych i jako zamiennik kawy. Jednak może być ona również najlepszym spalaczem tłuszczu. Jak to możliwe?
Guarana najlepszy spalacz tłuszczu
Guarana dzięki stężeniu kofeiny przyspiesza metabolizm w organizmie, co samo w sobie jest bardzo dobrą opcją przy odchudzaniu. Dodatkowo jednak zwiększa zużycie tlenu, przez co zwiększa procesy kataboliczne, a także pobudza proces glikogenolizy i lipolizy w organizmie.
Guarana w przeciwieństwie do kawy, stopniowo uwalnia w organizmie kofeinę. Dzięki temu nasz organizm ma przyspieszony metabolizm, a w związku z tym stymulowane jest spalanie tłuszczu. Dodatkowo dobrze wpływa na nasz nastrój. W związku z tym jest często stosowana przez sport -owców, zwłaszcza kiedy odczuwają oni zmęczenie mięśni. Napar z guarany dodatkowo stymuluje ich i motywuje do dalszego wykonywania planu treningowego, dodatkowo zwiększając wydajność i efektywność ćwiczeń.
Zażywanie guarany
Guarana dostępna jest w formie suplementów jako kapsułki, proszek lub gotowe napary. Maksymalna dawka guarany na dzień to nie więcej niż 4 gramy. Pobudzenie odczuwamy bardzo szybko i utrzymuje się ono nawet na 4 godziny.
Wiele osób poleca guaranę rano, aby szybciej rano się przebudzić i zacząć aktywny dzień. Choć można guaranę stosować po południu jako boost energii na drugą część dnia. Raczej nie poleca się spożywać guarany późnym wieczorem, gdyż może to utrudnić nam zaśnięcie i zaburzyć dobowy rytm dnia.
Guarany nie powinny stosować osoby mające wysokie ciśnienie krwi, problemy z sercem, a także kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Dodatkowe zalety guarany
Guarana oprócz tego, że świetnie pobudza i stymuluje nasz organizm do spalania większej ilości kalorii posiada wiele dodatkowych właściwości. Sprawiają one, że roślina staje się jeszcze bardziej wartościowa dla naszego organizmu i zdrowsza.
Wśród tych substancji zapewniających nam dodatkowe korzyści jest cholina, katechiny, adenina, teobrominy i hipoksantyny. Składniki te również mają działanie pobudzające ale dla naszego mózgu. Wzmagają naszą koncentrację i poprawiają nastrój nawet na 6 godzin.
W nasionach guarany wykryto również silne antyoksydanty, czyli substancje opóźniające procesy starzenia się naszych komórek. Przykłada się więc to na naszą skórę i zapobiega wcześniejszemu starzeniu się naszej bariery ochronnej. Jest to ważne, gdyż czynniki, z którymi mamy na co dzień styczność jak promieniowanie słoneczne i smog przyspieszają starzenie.
Udowodniono również działanie przeciwnowotworowe guarany, a także jej wpływ na zmniejszenie ryzyka zawału i udaru, które zdarzają się coraz częściej. Dodatkowo ogólnie sprawdza się jako środek na podniesienie naszej odporności, a także uśmierzający ból migrenowy.