Kuchnia każdego kraju jest inna. W Meksyku każdy dzień rozpoczyna się od bardzo sytego śniadania. Należą do nich tortille z różnymi sosami. Bardzo popularne jest tutaj guacamole. Należy pamiętać, że kuchnia meksykańska jest pikantna. Opiera się na na potrawach bogatych w kukurydzę oraz rośliny strączkowe.
Można tutaj wyróżnić blisko 20 różnych gatunków fasoli. Kuchnię meksykańską można podzielić na Tlaxcali, Aguascalientes oraz Bajio. Najpopularniejszymi roślinami spożywanymi w Meksyku są: kukurydza, chia, chili, pomidory zielone oraz czerwone, dynie, fasola, chilacayote, huauzontle, quelite, awokado, guajawa, pitaya, papaja, głóg, kakako czy wanilia. W czasach przed hiszpańskich nie stosowano tutaj żadnej oliwy oraz tłuszczu. Żywność była przygotowania na parze. Bardzo znane były tutaj potrawy z mięsa, warzyw, wina oraz serów. Duże znaczenie w kuchni meksykańskiej odgrywa żyto, owies, jęczmień, ryż. W kuchni meksykańskiej duże znaczenie odgrywają warzywa. Należą do nich między innymi: szpinak, botwina, cykoria, sałata, bób, szczaw. W przypadku owoców: melony, gruszki, jabłka, morele, jeżyny, pigwy, granaty, daktyle czy mango. Meksyk jest znany z potraw kwaśno-ostrych. Najczęściej potrawy się opieka lub smaży. Głównymi składnikami hiszpańskimi są: mięso, kiełbasa, oliwa, cukier czy mąka pszenna. Wśród współczesnych przekąsek dominują między innymi: tacos, quesadillas, enchiladas.
Najważniejsze składniki w kuchni meksykańskiej
Oczywiście podstawą jest tutaj kukurydza. Używa się jej praktycznie do wszystkiego, zarówno do dań głównych jak i deserów. W Meksyku wyróżniamy kukurydzę białą, żółtą, czerwoną, kolorową, czarną i błękitną. Z kukurydzy wytwarza się chleb kukurydziany, czyli tortille. Popularne są tutaj również tamales, czyli nadziewane kukurydziane kulki, które są gotowane na parze. Huautli to kolejny ważny składnik spożywczy w Meksyku. Zawiera on dużą ilość węglowodanów oraz białka. Charakteryzuje się odpornością na warunki klimatyczne. Kolejnym składnikiem jest fasola. Wraz z kukurydzą oraz chili stanowi ważny składnik kuchni meksykańskiej. Fasola jest także spożywana w postaci pasty, którą się nadziewa tortille. Królową przypraw meksykańskich jest chili. Dodaje się ją do słodyczy, oraz wielu potraw, przekąsek. Można tutaj wymienić blisko 90 gatunków odmian chili. W Meksyku znana jest także roślina nazywana chia. Jej nasiona wykorzystuje się do wyrobu ciast lub meksykańskiego napoju. Do zup oraz sałatek dodaje się pączki ugotowanego kaktusa nopala. Tak jak w Polsce są popularne ziemniaki, tak w Meksyku bataty. To bulwy, które wyglądem przypominają ziemniaki. Przyrządza się je na wiele sposobów. Zarówno desery jak i dania główne. Z kolei z meksykańskiej rośliny maguey wytwarza się napój pulque. W Meksyku bardzo znane jest również kakao. Jest ono wykorzystywane na wiele sposobów.
Kuchnia meksykańska – Potrawy meksykańskie
W kuchni meksykańskiej dominuje wiele aromatów i intensywnych smaków. Tortilla, czyli pszenne lub kukurydziane placki. Przygotowuje się z nich tacos, burrito, enchilada czy tostadas. Do farszu dodaje się mięso i fasolę. Natomiast tacos, czyli małe placki kukurydzianej tortilli pieczone są w piekarniku i wypełnione farszem. Bardzo popularną potrawą jest burrito. Duży placek zawinięty w kopertę i podgrzany na patelni. W środku znajduje się salsa, ser czy pasta z fasoli. Danie to podaje się z guacamole czy sosem śmietanowym. Quesadilla to dwa placki kukurydzianej tortilli. W jej środku znajduje się spora ilość sera oraz mięsny farsz. Placki są podgrzewane aż do momentu kiedy ser się rozpuści. Meksykanie bardzo cenią również potrawę fajitas, czyli grillowane mięso i warzywa. Do innych popularnych potraw należy chillli con carne. To bardzo aromatyczne danie jednogarnkowe. Przygotowuje się go na bazie mięsa mielonego, fasoli, cebuli oraz papryki. W kuchni meksykańskiej możemy także znaleźć ceviche. To wręcz obowiązkowa potrawa. Składa się ona z surowej ryby oraz owoców morza. Podawana jest w formie sałatki. Meksykanie uwielbiają również pikantną przekąskę w postaci faszerowanych papryczek jalapeno. Mole nergo, to potrawa która składa się z kurczaka oraz nietypowego sosu. Doprawia się ją chilli, czekoladą, cynamonem, goździkami czy orzechami. W kuchni meksykańskiej możemy znaleźć także pikantny mięsny gulasz nazywany birrą. Na meksykańskich stołach królują zupy kukurydziane, gulaszowe czy fasolowe.