|  | 

Zdrowie

Kuchnia węgierska

img-responsive

Kuchnia węgierska kojarzy się z pikantnymi smakami. Gulasz węgierski, którego bazą jest papryka, kiełbasa, przyprawy, które podkreślają smak potrawy. Placki ziemniaczane z sosami czy różnego rodzaju sosy. Kuchnia Węgierska należy do kuchni środkowoeuropejskich. Bazuje ona na mięsie, warzywach i owocach.

 

Najpopularniejszą przyprawą jest tutaj papryka czerwona. Potrawy są doprawiane papryką słodką oraz ostrą. Kuchnia węgierska to potrawy słodkie, ostre oraz kwaśne. Bardzo słynną potrawą jest balatoński sandacz zwany fogas. Kuchnia węgierska to również potrawy z karpia, szczupaka oraz jesiotra. Kuchnia węgierska posiada dużo potraw zawierających papryką. To ona nadaje potrawom smaku, pikantności oraz aromatu. Wykorzystuje się świeżą paprykę w strąkach, sproszkowaną czy suszoną. Papryka jest główną przyprawą kuchni węgierską. Cebula jest drugim elementem kuchni węgierskiej. Idealna do ryb, mięs takich jak drób czy cielęcina. W kuchni węgierskiej nie może zabraknąć czosnku. Dodaje się go do gulaszów i zup. Na Węgrzech popularnymi owocami jest arbuz, a także melon. Melony spożywa się jako deser.

Popularne potrawy węgierskie

Zupa gulaszowam czyli bogracz. Jest to przede wszystkim gęsta zupa z kawałkami mięsa wołowego. Doprawiona papryką. Na Węgrzech gulasz węgierski jest podstawą. Głównymi składnikami jest mięso, papryka i pomidory. Langos to charakterystyczny placek, który jest węgierską przekąską. Zupa rybna to narodowa potrawa węgierska. Składa się ona z ryby, cebuli i papryki. W kuchni węgierskiej wyróżnia się mięso, warzywa sezonowe, owoce i świeży chleb. Placek po węgiersku jest rodzajem placka ziemniaczanego. Robi się go z ziemniaków, mąki, cebuli oraz mięsa i przypraw. Polewa sie go pikantnym sosem. Sos węgierski na bazie karkówki wieprzowej z dodatkiem marchwi i papryki. Sos po węgiersku świetnie się komponuje z plackami ziemniaczanymi. Leczo węgierskie to kolejne tradycyjne węgierskie danie. To potrawa jednogarnkowa. Składa się z warzyw i sosu pomidorowego. Główne składniki lecza to pomidory, papryka oraz cebula. Warzywa podsmaża się na patelni. Śledzie po węgiersku to potrawa znana potrawa na Węgrzech. Sprawdzi się na obiad, kolację. Danie to ma lekko słodki smak. Śledzie w towarzystwie cebuli, pikli, pieczywa, cebuli, papryki i pieczarek. Kuchnia węgierska jest także ceniona na całym świecie. Niezwykły aromat i smak. Potrawy są niezwykle sycące. Kuchnia węgierska kojarzy się przede wszystkim z pikantnymi przyprawami. Polecana jest osobom zwłaszcza osobom, które cenią ostre smaki. Należy dodać, że kuchnia węgierska jest ciężkostrawna. Nie polecana kobietom w ciąży oraz małym dzieciom. Na Węgrzech to właśnie smak i aromat jest najważniejszy. Każda potrawa musi być odpowiednio przyprawiona. Każda z potraw musi mieć swój charakter. Nie może być mdła, bez wyrazistości. Nie bez powodu uważa się, że Węgrzy kochają dużą ilość przypraw. Kuchnię węgierską można poznać właśnie po zapachu.

kuchnia-wegierska

ABOUT THE AUTHOR