Szybkie, tanie i smaczne. Zupki chińskie najlepszym, szybkim daniem. Czy zdrowe? Sprawdźmy!
Wszystkim dobrze znane zupki chińskie, to popularny produkt, który znajdziemy na półkach sklepowych niemal każdego, nawet małego sklepiku. Różne smaki, poziom ostrości oraz gramatury, pozwalają na przygotowanie smacznego dania w zaledwie kilka minut. Choć w opakowaniu skład zupki chińskiej jest nieduży, produkty, których użyto do produkcji zupki są długa listą, która prawie nie ma końca. Czy to sprawia, że produkt jest dobrej jakości nie zagraża życiu osobą, które je spożywają? Sprawdźmy.
Czy zupki chińskie są zdrowe?
Jest wiele osób, które choć raz spróbowały tej błyskawicznej zupki. Najczęściej w postaci płynnej, choć niekiedy jako dobrze przyprawiony makaron. Zupka składa się z pofalowanego makaronu, mieszanki wysuszonych warzyw oraz sproszkowanej zupki, składającej się z licznych olejów oraz przypraw. Niby wygląda to na proste, bezpieczne danie, ale czy faktycznie tak jest? Niestety nie. Podczas produkcji zupki chińskiej, do produkcji chociażby samego makaronu, zużywa się prócz wody i mąki olej, głównie palmowy, który prowadzi nawet do miażdżycy, przyprawy oraz polepszacze smaku. Makaron ten, kiedy jest już niemal gotowy, doprawiany jest konserwantami, by zostać na krótko poddany obróbce cieplnej w postaci gotowania i smażenia, oraz sprasowany i umieszczony w specjalnym opakowaniu, w którym może leżeć nawet kilka długich miesięcy. Następnie przychodzi czas na magiczny proszek.
W specjalnym opakowaniu znajduje się mieszanka przypraw i olejów, która po zalaniu tworzy smaczną zpę. Składa się ona z wysuszonych w szybki sposób warzyw, pozbawionych jakichkolwiek właściwości, przypraw i oleju palmowego. Wszystko z konserwantami oraz polepszaczami smaku. To wszystko sprawia, że zupka niestety nie jest zdrowa dla naszego organizmu. Dlaczego?
Polepszacze smaku oraz spulchniacze, sprawiają, że makaron zbyt długo jest trawiony przez organizm, przez co w organizmie odkłada się tłuszcz, trudny do spalenia. W efekcie, człowiek zaczyna tyć. Pozbawione wartości warzywa, są tylko bezwartościowym zapychaczem, który może doprowadzić do braku witamin w organizmie.
Jeśli chcesz być zdrowy oraz uniknąć groźnych dla Ciebie chorób, zrezygnuj z zupek chemicznych i postaw na zdrowe, smaczne, domowe jedzenie.
Najnowsze komentarze