|  | 

Zdrowie

Kuchnia polska

img-responsive

Polska tradycyjna kuchnia, czyli sprawdzone dania które reprezentują nasz kraj. Kotlet schabowy, rosół, flaki czy uwielbiana przez dzieci zupa pomidorowa. Kuchnia polska jest doceniana na całym świecie. Oferuje nie tylko różnorodne i pyszne dania, które są oparte na prostych składnikach.

 

Kuchnia polska opierała się kiedyś na daniach mięsnych oraz mącznych. Najpopularniejszymi potrawami są: bigos, kotlet schabowy z panierką czy pierogi. W przypadku zup oczywiście, klasyczny żur z białą kiełbasą oraz jajkiem, czerwony barszcz i kapuśniak. Typowo polskimi deserami są: pączki, makowiec czy budyń. Kuchnia polska jest uważana za smaczną i treściwą. Z Polską kuchnią najbardziej kojarzą się gołąbki. Każdy turysta będąc w Polsce powinien spróbować pierogów, rosołu czy żurku. Warto także spróbować tatar wołowy czy śledzia w oleju. Popularnymi polskimi alkoholami są między innymi wódka czy tradycyjne nalewki.

Współczesna polska kuchnia

Zdrowe odżywianie jest podstawą. Wiele osób boi się przybrania na wadze. Kuchnię polską również można odchudzić. Nie musimy wybierać samych tłustych potraw. W obecnych czasach kucharze gotują zdrowo. Klasyczna polska kuchnia opiera się o produkty najwyższej jakości. Polskie winy, rzemieślnicze wędliny czy sery. Należy także podkreślić sam fakt dotyczący smaków polskiej kuchni. Dobrze doprawione potrawy, w tym flaki, które królują na polskich stołach. Polskie smaki kojarzą się z słonym ogórkiem kiszonym, zsiadłym mlekiem czy kwasem chlebowym.

W tym intensywne przyprawy, cebula, czosnek czy chrzan. Wśród korzennych przypraw podstawą jest jałowiec czy kminek. W Polsce ceni się także produkty takie jak żurawiny, jabłka. Smaki ostre dobrze współgrają ze śmietaną. Polskie piwo stanowi bazę do polewek. W Polsce octy są wytwarzane na bazie spirytusu. Tradycyjne polskie specjały są oczywiście bombami kalorycznymi. Polska kuchnia obfituje w potrawy mięsne. Jednak słynie ona również ze świetnego chleba oraz pysznych kiełbas. W kuchni polskiej korzysta się z wielu przepisów kuchni żydowskiej. Bardzo znanymi polskimi zupami jest krupnik, zupa ogórkowa czy zupa grochówka. W przypadku przystawek, smalec przygotowany ze słoniny z dodatkiem cebuli czy majeranku. W daniach głównych wołowina oraz cielęcina, na podstawie których można stworzyć wiele dań. Oczywiście najpopularniejszym mięsem w Polsce jest wieprzowina. Golonka w piwie, karkówka czy żeberka w miodzie. W kwestii drobiu dominuje kaczka czy kurczak. Polacy kochają także kaszankę. Wśród ryb można wyróżnić karpa czy pstrąga. Nie brakuje tutaj dań wegetariańskich. Do takich należą: knedle ze śliwkami, naleśniki z owocami czy pierogi z kapustą i grzybami. Polacy uwielbiają placki ziemniaczane, wyrabiane z surowych ziemniaków smażone na oleju. Frytki smażone w głębokim tłuszczu oraz kopytka podawane ze skwarkami. Dosyć popularnym ciastem polskim jest szarlotka czy sernik. Podsumowując kuchnia polska jest na pewno smaczna. Nie do końca można powiedzieć, że zdrowa. Jednak większość obcokrajowców ceni sobie polskie smaki. Kuchnię polską uważa się za jedną z najlepszych kuchni świata.

kuchnia-polska

ABOUT THE AUTHOR