Domowe maseczki to najlepszy sposób na zadbanie o swoją skórę, który jednocześnie nie nadwyręży naszego budżetu. Przepisy na maseczkę nie są bardzo skomplikowane. Z pewnością każdy chociaż raz zafundował sobie domowe spa z ogórków, czy miodu. Dlaczego warto zrobić maseczkę do twarzy? Po pierwsze, mają zdecydowaną przewagę nad produktami, które znajdziemy w drogeriach. Wykonamy je z produktów, które doskonale znamy. Mają one wyłącznie naturalne składniki i to ty masz kontrole nad tym, jakie one będą. Po drugie nie nadwyrężą twojego budżetu, ponieważ produkty, które znajdują się w przepisach są dostępne wszędzie i za parę złotych.
Domowa maseczka z drożdży. Uroda gwarantowana
Potrzebujemy ćwiartkę świeżych drożdży, oraz łyżkę ciepłego mleka.
Jej wykonanie jest banalnie proste. Wystarczy wymieszać oba składniki, a następnie nałożyć grubą warstwę na twarz. Następnie po około 20 minutach zmyć pod bieżącą wodą. Taka maseczka jest idealna dla skóry trądzikowej, oraz podrażnionej, jak i również ze stanami zapalnymi.
Maseczka z jajka.
Potrzebujemy jedynie żółtka z kurzego jaja.
Żółtkiem posmaruj twarz, a następnie po około 15 minutach zmyj pod bieżącą wodą. Taka maseczka idealnie zregeneruje naszą skórę, ponieważ żółtko bogate jest w kwasy tłuszczowe.
Maseczka z kawy.
Maseczkę przygotujemy ze zużytych fusów kawy mielonej.
Dla lepszych efektów możemy do niej dodać mleko, cukier, lub sok z cytryny. W zależności od składniku z którym zmieszamy mieloną kawę uzyskamy pożądany efekt. Mleko odżywia, natomiast cukier działa podobnie do peelingu. Sok z cytryny rozjaśnia przebarwienia.
Maseczka z siemienia lnianego.
Do jej wykonania potrzebujemy dwie łyżeczki zmielonego siemienia lnianego (dostępne również w marketach), oraz 1/4 szklanki ciepłej wody.
Siemię zalej wodą, a następnie odstaw od kilku do kilkunastu minut. Po tym czasie nałóż na twarz na około 20 minut. Siemię działa regenerująco na naskórek, ponieważ jest bogate w witaminę E.
Maseczka z marchewki.
Do jej wykonania potrzebujemy dwie średnie marchewki, łyżkę miodu, pół cytryny oraz łyżkę oliwy z oliwek.
Marchewkę obieramy, a następnie rozgniatamy w celu uzyskania puree. Mieszamy z oliwą z oliwek, dodajemy miód. Na końcu dodajemy łyżkę soku z cytryny. Tak przygotowaną maseczkę nakładamy na twarz na około 20 minut, a następnie spłukujemy pod bieżącą wodą. Maseczka z marchewki działa zmiękczającą na naszą skórę, oraz pomaga w szybszej regeneracji naskórka.