Zdrowy styl życia to klucz to zachowania pięknej sylwetki i dobrego zdrowia. Stosując pewne zasady nie musimy martwić się o nadprogramowe kilogramy i dolegliwości wynikające ze złego odżywiania. Zdrowa dieta nie może być tylko szybkim sposobem na odchudzanie, lecz nowym stylem życia.
Różnorodne posiłki
Produkty spożywcze, które mają korzyste właściwości zdrowotne, powinny być podstawą naszego jadłospisu. Najlepiej jest łączyć w przeróżny sposób te składniki i tworzyć z nich posiłki. Pordukty pełnowartościowe, zawierające minerały, witaminy i odżywcze składniki to konieczność w dbaniu o swoje zdrowie za pomocą jedzenia. Dieta eliminacyjna, poza koniecznymi sytuacjami wynikającymi z nietolerancji i zaleceń lekarskich, dla zdrowej osoby nie jest korzysta ani dla sylwetki, ani dla zdrowia całego organizmu.
Odpowiednia waga
Zdrowa dieta to gwarancja utrzymywania prawidłowej wagi. Otyłość i nadwaga są często przyczyną różnych chorób i schorzeń. Między innymi mogą spowodować miażdżycę, nadciśnienie tętnicze, chorobę wieńcową, cukrzycę, chorobę niedokrwienną serca, zwyrodnienia stawów, a nawet zawał serca. Dlatego warto dbać o prawidłowe żywienie, które zagwarantuje nam znacznie zmniejszone ryzyko, wystąpienia tych przykrych dolegliwości.
Warzywa, owoce i produkty spożywcze
Ponad połowa kalorii w codziennej diecie, pochodzi z węglowodanów. Takie produkty, jak owoce lub produkty zbożowe, ze względu na ich zawartość, najlepiej jest spożywać w godzinach porannych. Warzywa zaś można jeść przez cały dzień i bez ograniczeń. Nadają się idealnie na przekąski pomiędzy posiłkami, zamiast słodkich wafelków i ciastek lub słonych paluszków bądź czipsów.
Mniej cukru
Nadmiar cukru w organizmie człowieka, znacznie podwyższa poziom wolnych kwasów tłuszczowych w naszej krwi, powoduje przyspieszone uwalnianie insuliny, a także odkładanie nadmiaru energii czyli tkanki tłuszczowej. Zdecydowana większość dostępnych w sklepach produktów spożyczych zawiera spore ilości cukru.
Sól i sód
Sól to jedna z najczęściej używanych przypraw, która dodawana jest do prawie każdej gotowej potrawy. Sód jest składnikiem kuchennej soli. Sód powoduje podwyższenie ciśnienia tętniczego krwi człowieka. Znacznie korzystniej jest ograniczyć gotowe produkty słone takie jak paluszki, krakersy, a także gotowe mieszanki przypraw.
Alkohol
Alkohol to bomba kaloryczna, która nie dostarcza żadnych korzystnych składników odżywczych. Dieta zawierająca napoje alkoholowe, jest niezdrowa, a także bardzo szkodliwa. Jeśli połączymy alkohol ze spożywanym posiłkiem, energia z pożywienia odłoży się w postaci tkanki tłuszczowej. Jedynie czerwone wino w bardzo niewielkich ilościach ma zdrowotne korzyści. Jednak należy pamiętać o zdrowym rozsądku i umiarze.