Maroko to przede wszystkim piękny kraj. Kuchnia marokańska zdecydowanie się wyróżnia na tle innych. To właśnie w kuchni marokańskiej dominuje kasza kus kus. Wszelkiego rodzaju orientalne przyprawy. Kuchnia arabska słynie z warzyw, owoców, kasz, ryżu, a zwłaszcza ciecierzycy i soczewicy. Bardzo popularnymi daniami jest: hummus, zupa harira czy falafel.
Kuchnia marokańska bazuje na warzywach, rybach i owocach. Bardzo popularnym pieczywem jest sezamowe czy pita. Kuchnia marokańska jest dosyć pikantna. Można wyróżnić tutaj daktyle, figi. Popularne są także sery i jaja. W kuchni arabskiej znajdziemy smaki dań kaukaskich. Zaliczają się do nich szaszłyki oraz jogurty. W Maroko je się głównie wołowinę, baraninę, drób oraz ryby. Bardzo popularne są tutaj gołąbki w kiszonych liściach winogronowych. Do mięs bardzo często podaje się ryż. Popularnymi kaszami jest kuskus.Bardzo ważnymi składnikami jest ciecierzyca oraz czosnek. Najpopularniejszymi napojami jest kawa oraz herbata. Marokańska kawa wyróżnia się niesamowitym aromatem za sprawą kardamonu, wody różanej czy cynamonu. Tymczasem herbata jest mocno miętowa podawana z migdałami. Arabowie piją także soki z pomarańczy, limonek czy granatów.
Orientalne przyprawy
Niewątpliwie do najpopularniejszych należy kwiat róży. Suszone płatki róży, z których otrzymuje się między innymi wodę różaną. Do innych przypraw należy berberys, czyli jagody pochodzące z Iranu. Tahina, czyli pasta sezamowa, którą się dodaje do przygotowania hummusu. Limonki także królują na marokańskim stole. Nie może również zabraknąć owoców tamaryndowca. Zawierają one pastę o intensywnym smaku. W Maroko popularna jest harissa, ostra pasta z dodatkiem chili. Przyprawy w kuchni marokańskiej odgrywają bardzo dużą rolę. Hawayij, ostra mieszanka przyprawowa pochodzącą z dużą ilością chili. Popularną marynata jest chermoula, która służy do przyprawienia ryb i mięsa. Ognistą przyprawą z kolędrą, kminem rzymskim, kardamonem, goździkami jest baharat. Dodaje się go do kuskusu, bulguru oraz mięs, zup i sosów.
Składniki kuchni marokańskiej
Bulgur jest podstawowym artykułem spożywczym. Otrzymuje sie go z pszenicy durum. Kolejną kaszą jest kuskus, kuleczki z pszenicy twardej. W kuchni wschodnioarabskiej za przysmak uważa się liści winorośli. Tymczasem z pigwy przyrządza się pikantne dania oraz desery. W marokańskiej kuchni nie może zabraknąć bakłażanów czy okry. To drugie warzywo jest cenione w krajach Orientu. Podobnie jak cieciorka zaliczana do warzyw strączkowych. W kuchni arabskiej możemy znaleźć wiele aromatycznych potraw. Zalicza sie do nich tadżin, szerbah czy baraninę. Tadżin jest potrawą, która jest przygotowywana w specjalnym naczyniu, składająca się z baraniny, warzyw z dodatkiem gęstego sosu. Szerbah to zupa arabska z baraniny z suszonymi morelami z makaronem i warzywami. Należy pamiętać, że baranina jest najpopularniejszym mięsem wśród Arabów. Innymi znanymi potrawami jest el lubia, czyli tradycyjna biała fasola z czosnkiem i słodka papryką czy harrira. Ta ostatnia jest zupą z baraniny lub wołowiny. Typową jajecznicą po arabsku jest czakczuka. Dodaje się do niej ziemniaki, cebulę, czerwoną paprykę oraz przyprawy. Na marokańskim stole nie może także zabraknąć deserów. Ciasto filo, czyli cienkie blaty nadziane na słodko czy ostro. Arabowie uwielbiają także placek przyrządzany z daktyli, migdałów, jajek i cukru. El Muna to typowo ciasto drożdżowe. Typowym przysmakiem jest konfitura z pomarańczy.