Kuchnia japońska
W kuchni japońskiej dominuje przede wszystkim ryż oraz ryby. Nie bez powodu Japończycy są zdrowi, mają świetną kondycję. Kuchnia japońska opiera się na wielu daniach w wersji pikantnej. Do kuchni japońskiej używa się w dużej mierze ryb, w tym tych surowych. Owoce morza, wodorosty czy warzywa.
Popularne są zupy z mięs, wyb i warzyw. Japończycy jedzą pałeczkami. Zawsze stawiają miską z ryżem. Zupę pije się tutaj prosto z miski, a do talerzy sięga się pałeczkami. W Japonii przyrządza się potrawy na kilka sposobów. Namasumono, czyli potrawy podawane na surowo. Nimono, dania gotowane w tym zupy, dania gotowane na parze czy przystawki z ryb, mięsa. Teppanyaki, dania grillowane na specjalnej płycie. Yakimono, czyli dania z ryb czy mięsa pieczonych na ruszcie. Agemono, czyli technika według której potrawy są smażone lub frytowane w głębokim oleju. Tsukemono, sposób marynowania, a następnie poddanie fermentacji mlekowej. Sunomono są sałatkami przyrządzanymi z warzyw i owoców morza bądź ryb. Wszelkie potrawy z ryżu są nazywane gohanmono. Do najbardziej znanych dań należy oczywiście sushi. Japończycy obecnie spożywają trzy posiłki dziennie. Najczęściej należy do nich zestaw potraw nazywany ichijū-sansai. Można go podzielić na pięć elementów. Miska ryżu, zupy i trzy potrawy. W Japonii wyróżniamy także potrawy takie jak miso, kombu, ramen, sashimi, nori. Używa się najczęściej sosu sojowego, wasabi, wakame czy tempury. Bardzo popularnymi potrawami jest japońska wołowina, grillowany filet z tuńczyka z pastą wasabi, czy danie misio na ostro. Warto zauważyć, że kuchnia japońska cieszy się dużym uznaniem na całym świecie. Dirta japońska bogata oraz zróżnicowana, z której można wyróżnić konkretne dania i potrawy.
Japońskie potrawy
Potrawy japońskie charakteryzują się niezwykłym smakiem i aromatem. Najpopularniejsze japońskie danie to sushi. Potrawa znana na całym świecie. Niewielkie porcje ryżu zawinięte w liście wodorostów, faszerowane dodatkami takimi jak surowe ryby, warzywa, owoce morza. Podaje się je z marynowanym imbirem, sosem sojowym czy japońskim chrzanem wasabi. Najczęściej spożywa się je popijając zieloną herbatą. Kolejnym znanym daniem jest onigiri. Bazę tego dania stanowi ryż, wodorosty nori, ryby, owoce morza oraz ikra. Dango to kolejna charakterystyczna potrawa. Niewielkie kluski wytwarzane z mąki ryżowej. Spożywa się je popijając zieloną herbatą. Wyróżnia się ich kilka odmian. Chichi-dano, botchan-dano, goma-dango, anko-dango. Inna popularna potrawa podawana z ciasta ryżowego faszerowana słodkim wsadem nosi nazwę daifuku. Wypełnia się ja słodką pastą z czerwonej fasoli oraz miodem. Na pewno można powiedzieć, że kuchnia japońska jest bardzo zdrowa. Japończycy są przyzwyczajeni do spożywania wielu rodzajów ryb, w tym na surowo. Idealnym dodatkiem jest prawdziwa zielona herbata, która jest popijana praktycznie o każdej porze dnia. W Polsce można znaleźć wiele dobrych restauracji, które serwują wyśmienite japońskie potrawy. Podstawą są tutaj dobrej jakości składniki oraz dodatki.
Najnowsze komentarze