Frytkownica to urządzenie które służy do przygotowywania,
smażenia różnych potraw w gorącym oleju, zaczynając od frytek aż
po warzywa, owoce morza czy słodkości. Do jej wnętrza wlewamy
olej, a jego ilość zależy od rodzaju posiadanej frytkownicy.
Następnie przyrządzamy w nim frytki, aż do uzyskania odpowiedniego
koloru, miękkości i smaku. Frytownica często zbudowana jest w
formie miski z wnętrzem zapobiegającym przywieraniu smażonej
potrawy.
2 najczęściej spotykane rodzaje frytownic
dostępnych w sklepach
- Frytkownice tradycyjne (olejowe) –
najbardziej popularny rodzaj frytkownicy w sprzedaży i użytkowaniu.
Pozwala przygotować wiele dań smażonych na głębokim tłuszczu.
Ten model frytkownic przygotowuje potrawy bardzo szybko i sprawnie,
jednak musimy pamiętać o sporej ilości oleju przy jego
użytkowaniu. Podczas przygotowywania potraw wlewamy olej do
podgrzewanej przez urządzenie misy i ustawiamy odpowiednią
temperaturę. Następnie frytki lub inne produkty wkładamy do
koszyka i zanurzamy w misie. - Frytkownice beztłuszczowe
– różni się od swojej tłuszczowej siostry, tym że w przypadku
obróbki termicznej wykorzystywane jest gorące powietrze.
Potrzebujemy jedynie niewielką ilość oleju, dosłownie kilka
łyżeczek by przygotować zdrowsze i lżejsze potrawy. Frytkownica beztłuszczowa zyskuje na coraz większej popularności w Polsce.
Potrawy przygotowane w ten sposób różnią się konsystencją, są
lżejsze oraz mogą być trochę mniej chrupiące. Dodatkowo czas
przygotowania jest w tym przypadku dłuższy, czasem to ok. 30-40
minut w zależności od grubości frytek.
Wykaz dań usmażonych dzięki użyciu
frytkownicy
- Frytki z ziemniaków, batatów, warzyw.
- Kurczak w panierce
- Ryby
- Owoce morza
- Pączki
- Sery w panierce
- Faworki
- Racuchy
Zdrowie diety.