Dobrze zbilansowana dieta to podstawa w bezustannej walce o dobre zdrowie, samopoczucie i fizyczną sprawność. Właśnie dlatego tak bardzo zaleca się spożywanie owsianki, która posiada zaskakującą wręcz ilość niezbędnych do właściwego funkcjonowania organizmu składników. Faktem jest, że w okresie dorastania bywała największym koszmarem, którego unikało się jak ognia, jednak wielu ludzi dopiero po czasie docenia jej właściwości. Owsianka to niezastąpione źródło błonnika, który odpowiada między innymi za redukcję stężenia glukozy w organizmie. Poza tym jest niezwykle sycąca, dlatego powinny się nią zainteresować osoby decydujące się na dietę odchudzającą. Jak przygotować dobrą owsiankę?
Popularna forma przygotowania owsianki
Coraz większym uznaniem i popularnością cieszy się tzw. overnight oats przepis którą pozostawia się na noc zamoczoną w wodzie lub w mleku. Nasączona w płynie owsianka jest mięciutka i stanowi idealną alternatywę na zdrowe śniadanie. Wystarczy jedynie dosypać odrobinę owoców, by zapewnić sobie pełnowartościowy posiłek i porcję niezbędnej energii, która pozostanie z nami na długie godziny. Owsianka overnight to doskonałe rozwiązanie dla osób, które zmagają się z małą ilością czasu. Przygotowanie owsianki nie jest czasochłonne, a można ją przechowywać w lodówce przez dłuższy czas, urozmaicając każdego kolejnego dnia innymi dodatkami. Trzeba przyznać, że takie rozwiązanie to wyjątkowo praktyczna opcja dla osób wiecznie zapracowanych i z ledwością znajdujących czas na przygotowanie solidnego posiłku. Możliwości tak naprawdę są nieograniczone, ponieważ można zastosować mleko sojowe lub kokosowe, które charakteryzują się specyficznym aromatem. Niektórzy mleko zastępują jogurtem, a następnie dodają odrobinę cynamonu, nasion chia i orzechów. Możemy zmieniać skład owsianki każdego dnia, dbając o to, by śniadania lub przekąski nie stały się monotonne. Miękkie płatki owsiane z jogurtem, do których uprzednio dorzucimy odrobinę świeżych owoców to doskonały początek dnia i ogromna oszczędność czasu.